Är det verkligen nödvändigt att serva bilen varje år?

06 augusti 2020 jonas_olsson

Äger du en bil så finns det många olika kostnader som uppstår. Det är försäkringar, skatter, reparationer och så är det bilservicen. I vissa bilar börjar det lysa en lampa som hela tiden påminner om att det är dags för bilen att få sin genomgång. Servicen är såklart viktig för bilens hälsa och inte minst för att värdet inte ska sjunka drastiskt. Däremot uppstår frågan om bilen verkligen behöver servas varje år eller om det går att basera servicen på miltalet. En bil som körs sparsamt slits självklart mindre .

 

Är det varje år som gäller oavsett?

Riktlinjer är att serva bilen varje år men körs bilen många mil per år bör du istället titta på miltalen. Alltså är svaret att det kan bli mer än en gång per år. När du ska serva bilen är det oftast bäst att vända sig till en lokal bilverkstad. Letar du efter en bilverkstad i Hudiksvall kan du vända dig till https://www.abbilteknik.se/ som kan serva de flesta bilar. Är du osäker på när bilen ska servas så kan du ta hjälp av instruktionsboken eller tala med en bilverkstad som kan guida dig rätt. 

 

 

Vad är viktigast att serva i tid?

All service är viktig men det finns vissa delar på bilen som bromsar och kamrem som kan orsaka stor skada om de inte byts i tid. Bromsarna är lätta att missa och när bromsarna är slitna kan det leda till allvarliga olyckor. Däcken är kanske inte en del av den vanliga servicen, men det är väldigt viktigt att dessa är i bra skick och inte för slitna. Inte bara för att det finns lagar som reglerar mönsterdjup. Har du slitna däck så ökar riskerna för vattenplaning och punktering under körningen. Ta därför hand om din bil, för din egen och andras säkerhet.

Fler nyheter