Kranar som syns ovan husen

08 januari 2020 william_eriksson

Om man kommer till en större stad så är det inte ovanligt att man kan se en skyline med en mängd kranar som ståtar upp i höjden. Det är mestadels platsbyggda kranar som assisterar vid en nybyggnation, förutom en och annan lastkran som finns i någon av landets hamnar och som används för att lasta fartyg. Men det finns även andra typer av kranar som kan förflytta sig själva mellan olika arbetsområden.

 

 

En kran som rullar

 

Kranar finns i olika mobila utföranden. Många är mindre och sitter fast i en lastbil, eller på en mindre flakbil, och används för att lasta och lossa bilen den sitter fast i. Men det finns också större varianter, utan lastyta, som till och med är i samma höjd som många fasta kranar. Denna typ av maskin kallas mobilkran och är som namnet heter, en kran som är flyttbar. Mobilkranar i västerås, och på andra orter, går till exempel att hitta på http://www.vigoandersson.se/ och används precis som andra kranar för att lasta, lossa och flytta saker högt eller långt och som också ofta är väldigt tunga. För att köra mobilkran krävs ett specifikt körkort samt att man har utbildning i säkra lyft, som handlar om säkerhet såväl för de som arbetar som andra människor runt omkring.

 

Utrustning

 

När man ska lyfta något med en kran så finns det ett flertal olika tillbehör som underlättar lyftet. Man kan fästa olika tillbehör i kranen som personkorg, bask till betong eller grus, materialkorg, pallgaffel, självtömmande container, gipsskalle, spridare och huslyftbalkar. Det finns även en mängd lyftdon som kedjor och tygremmar som kan fästas i det som ska lyftas. Precis som de fasta kranarna så har mobilkranarna en person som kör kranen och en person som fäster och lossar det som ska lyftas, så det är enkelt att skifta lyftutrustning allt eftersom olika lyft ska utföras. 

Fler nyheter