Lasta bilen säkert med biltrailer

02 oktober 2019 admin

Ibland kan en bil behöva förflyttas från en plats till en annan utan att själv kunna köras. Den kan vara trasig, avställd eller helt enkelt inte laglig på våra vägar. En biltrailer, eller biltransportsläp som det också kallas, är oumbärlig för såväl hobbymekanikern som bilsportentusiasten. 

Det finns såväl praktiska och prisvärda biltrailers som mer välutrustade modeller med extra finesser tillverkade av galvaniserat stål. Huvudsaken är att det går att transportera en bil säkert och stabilt. Det gäller också att ha en stark och duglig dragbil för att ekipaget ska kunna framföras säkert. Vad ska man då tänka på när man ska köpa biltrailer?

 

 

Täckt eller öppen

 

Om man är på jakt efter en biltrailer bör man först fundera över om man vill ha en täckt eller öppen variant. Biltrailers med kåpa har fördelen att den lastade bilen är skyddad från vägsalt, snömodd, stenskott och annat som man helst inte vill ska stänka upp på den. 

Nackdelen är att kåpan begränsar vilken storlek på bil man kan lasta. Dessutom blir sikten sämre för den som kör. I en öppen biltrailer finns det en större möjlighet att lasta olika typer av bilar, men bilen är oskyddad mot väder och vind.

 

Kontrollera lastvikten

 

Det är viktigt att kontrollera att biltrailern är kompatibel med dragbilen vad gäller lastvikt. Är det en och samma bil som ska transporteras kan det vara värt att skaffa en biltrailer som är så lätt som möjligt för att inte behöva dra runt på en massa onödig vikt. Om det däremot är olika bilar som ska kunna transporteras kan det vara värt att köpa en trailer med högre lastkapacitet. 

Ofta kan man specialanpassa biltrailers efter behov med en enkel- eller en paraxel. Ett exempel på ett företag som säljer biltrailers är Mohlin Trailers i Sundsvall. De kan hjälpa till att välja rätt trailer efter behov.

Fler nyheter