Märken som Mitsubishi och Ford

28 juli 2021 patrick_pettersson

Beroende på vilket bilmärke man väljer kan bilen ha många olika ursprung. De som har kunskap om bilar väljer utifrån olika egenskaper på bilen. Andra fortsätter i samma spår som föräldrarna om de har haft ett specifikt märken under sin uppväxt. Vad andra i vänskapskretsen eller på arbetsplatsen väljer kan även ha stor inverkan på det bilmärke man till slut väljer.

Några menar att landet bilen tillverkas i är av vikt, medan andra tycker att det har en mindre inverkan på bilens komfort och standard. Kan det vara så att landets historia inom bilbyggande har en viktig betydelse?

Mitsubishi – en japanare eller?

Företaget Mitsubishi grundades redan år 1870. Vad många dock inte vet är att de då var ett rederi som arbetade med fartyg. Därifrån har vägen gått via kol- och kopparbrytning, bank- och fastighetsinvesteringar till ringar. För att senare skapa både flyg, bussar och så småningom bilar. Det senare tog fart när ett företag i USA köpte in sig i bolaget och skapade Galant, ett märke som finns än idag.

 

Vilket land kommer Ford ifrån?

Henry Ford är ett namn som många känner igen. Han grundade Ford Motor Company 1903 Amerika. Vill man besöka huvudkontoret så hittar man det i den amerikanska staden som är känd för sin biltillverkning, nämligen Detroit. 

Ford har med åren öppnat kontor i olika delar av världen. Det andra att öppna var den tyska fabriken i Köln. Därefter tog sig företaget in i Storbritannien och hittades både i Cork och Manchester.

En intressant detalj för den intresserade är att mellan 1999 och 2010 ägdes företaget av Volvo, som i rangordningen i världen var näst störst. Då fanns ett huvudkontor för Ford i Stockholm.

Bilarna kan associeras med olika delar av världen men det händer att de tillverkas på annan plats. Allt beroende på vem som äger företaget och var de har sin produktion.

Fler nyheter