Motorerna – bilarnas drivkraft

26 oktober 2019 admin

Att äga en bil är ett nöje i sig. Att dra ut på en lång biltur och se nya platser eller bara köra för skojs skull är så lugnande och befriande. Att kunna unna sig den friheten är guld värd. Tänk att bilen alltid kan leverera den känslan. Fantastiskt!

Bilen i sig består av många och viktiga delar. Om någon av dem inte fungerar så kan man inte åka ut någonstans utan bilen lämnas in för reparation, även om detta låter och känns tråkigt. En av bilarnas viktigaste delar är motorn. Den är dess största drivkraft och man kan beskriva den som bilens egen hjärta. Motorer produceras i olika former, styrkor och utseenden då dessa är självklart anpassade till bilmärket och den specifika modellen.

 

V8 motorer

V8 Motorer står för en 8-cylindrig V-motor. Motorkonfigurationen är vanlig hos motorer i större personbilar samt lättare lastbilar och används mest i amerikanska bilar. De första  V8 motorerna har tillverkats av Cadillac 1914. År 1932 nådde de en bredare målgrupp tack vare Henry Ford som tillverkade årets Fordmodell med just V8:an. Ford utvecklade tekniken vilket gjorde motorn väldigt populär.  Ett roligt faktum med just V8 är att vissa amerikanska gangstrar upptäckte att motorn gjorde det lätt för dem att köra ifrån polisen. Så V8 började användas flitigt i de kretsarna. Nu har ju utvecklingen förändrats kraftigt och idag används V8 motorerna av motorstarka bilar bland annat för racing.

 

 

Motorer för racing

Spänningen och lusten för höga hastigheter har ett namn och det är racing. Racing hänger ihop med snabba bilar, kraftiga motorer och inte minst fartfyllda människor som gillar att tävla eller bara köra fort, helt enkelt. Ford, Chevy, Pontiac eller något annat känt märke? Det spelar egentligen ingen roll. Bilarna passar för ”high speed” endast om motorerna tål den önskade hastigheten. Så enkelt är det. 

Fler nyheter