Ta truckkort i Växjö

22 juli 2021 lily_hansen

För den som funderar på att ta truckkort finns det fyra olika kategorier att välja mellan, och oftast tar man körkort för två kategorier på en och samma gång. För att få köra de lite mindre truckarna som ofta förekommer vid lagerarbete måste man ha ett truckkort i kategori A+B. Arbetar man i stället i till exempel en hamn, där de lite större truckarna oftast används, måste man ha ett truckkort i kategori C+D.

Truckkortet har funnits i ett halvt sekel och kom till för att minska antalet arbetsplatsolyckor med truck, vilket det också gjort. Men ett truckkort leder inte bara till högre säkerhet utan gör också att arbetet fungerar bättre och effektivare, vilket också höjer produktionen. Ett truckkort har ingen giltighetstid, men många arbetsgivare ser helst att man med jämna mellanrum går en repetitionsutbildning för att friska upp sina kunskaper. En sådan utbildning brukar vanligtvis betalas av arbetsgivaren och ges på arbetsplatsen. 

 

Lättare att få jobb och högre lön med truckkort

Ett truckkort är inte bara bra ur säkerhetssynpunkt utan gör även att man blir mer attraktiv på arbetsmarknaden. Att själv betala för sitt truckkort brukar därför löna sig i längden, då chanserna att få ett jobb ökar. Men också för att man vanligtvis blir berättigad en högre lön då man har truckkort och kan utföra fler arbetsuppgifter. 

 

 

Så mycket kostar ett truckkort

Det finns exempelvis intensivutbildningar för truckkort i Växjö och som kostar någonstans mellan två- till tretusen kronor. En intensivutbildning tar endast två dagar och består av både praktisk körning och teori, och vanligtvis gör man teoridelen online hemifrån. Då själva poängen med ett truckkort är att slippa olyckor är det viktigt att man känner sig trygg när man kör, och kan behärska körningen på ett bra sätt. Vissa truckutbildningar har körgaranti inbakad i priset, vilket betyder att man får komma tillbaka och övningsköra utan extra kostnad precis när man vill.

Fler nyheter